Новите звена щели да повишат доверието в изборния процесКомисиите ще

...
 Новите звена щели да повишат доверието в изборния процесКомисиите ще
Коментари Харесай

Преброителни центрове на 20 000 души предлага ДБ

 
Новите звена щели да покачат доверието в изборния развой
Комисиите ще са помощни органи

Да бъдат основани преброителни центрове, оферират от “Демократична България ” (ДБ). Тези промени в Изборния кодекс се вършат сред първо и второ четене поради връщането на опцията за гласоподаване с хартиена бюлетина.

На полемиката в Народно събрание имаше представители на Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС, “БСП за България ”, “Продължаваме Промяната ”, “Български напредък ”, на неправителствени организации. От ЦИК за следващ път не бяха пратили никого. Според Демократична България една от задачите на преброителни центрове е да се увеличи доверието в изборния развой и да се подсигурява транспарантно броене на подадените гласове.

Предложението е при локални избори територията на община, при парламентарни избори - територията на един изборен регион, да бъде разграничена на сектори и в тях да бъдат назначени преброителни комисии, които да броят подадените бюлетини. Идеята е секторът да е плануван на база 20 хиляди гласоподаватели, тъй като подобен е бил опитът в Бобошево, който се регистрира като положителен опит. Ако съответната община е по-малка от 20 хиляди души, ще има един преброителен сектор, тези с повече избиратели- надлежно ще имат повече преброителни сектори. Преброителните комисии ще са във всеки един преброителен сектор и ще са като спомагателен орган, междинно звено сред СИК, РИК, ОИК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР